Reklame odobrio Google

četvrtak, 10. listopada 2013.

Pojam metodike nastave početnog čitanja i pisanja

Metodika je jedna od pedagoških nauka koja proučava zakonitosti nastave određenog nastavnog predmeta. To je pedagoška disciplina koja se bavi zadacima i organizacijom vaspitno-obrazovnog rada i okvira pojedinih predmeta ili područja.

Početno čitanje i pisanje je sa sastavni dio nastave maternjeg jezika u osnovnoj školi u okviru koga se učenici uvode, vježbaju i razvijaju svoja znanja i sposobnosti pravilnog tečnog čitanja tekstova, njihovog adekvatnog usmenog i pismenog prikazivanja.

Nastava početnog čitanja i pisanja je organizovan vaspitno-obrazovni proces kojim se postavljaju osnove pismenosti učenika i polaznika koja je izuzetno važna, pa čak i presudna za njihov razvoj i napredovanje ne samo u nastavi meternjeg jezika već i u obrazovanju, nauci, kulturi i životu uopšte.

Metodika nastave početnog čitanja i pisanja je didaktički, psihološki i elementarno lingvistički utemeljena naučna pedagoška disciplina koja proučava nastavu i učenje početnog pisanja i čitanja u cilju njihovog unapređenja.

Nema komentara:

Popularni postovi