Reklame odobrio Google

četvrtak, 9. siječnja 2014.

Pripremni period

U pripremnom periodu ne obrađujemo izolovano glasove niti vježbamo učenike njihovom izgovoru, već uvodimo učenike u strukturu govora i zakonitosti čitanja. Od prvih časova stavljamo djecu u situacije koje ih podstiču na saznavanje i doživljavanje nepisanih sadržaja. Učenici stiču iskustva da svakom elementu pisane riječi (slovu) odgovara određeni element iste te izgovorene riječi (glas), postepeno i prirodno ulazeći u strukturu usmenog govora do glasa.
Horskim izgovaranjem glasova zapisivanih riječi i rečenica pomažemo učenicima da shvate osnovni element usmenog jezika (glas) kao i pisanog (slovo), kao i vezu između izgovorene i zapisane riječi i rečenice.

Npr: Učitelj kaže djeci da dignu lijevu ruku. Kaže da će na tabli da zapiše riječ LIJEVA RUKA, da svi zajedno sa njim izgovaraju glasove označene slovima L L L L I I I I J J J J E E E E V V V V A A A A  - R R R R U U U U K K K K A A A A

Ako se desi da učenici griješe, odnosno ako tvrdo i odsječno izgovaraju cijeli slog, učitelj će naglasiti da djeca trebaju da izgovaraju samo onaj slog označen slovom koje on piše i to sve dok ga on piše i izgovara. Učenici će vremenom popravljati grešku ponavljanjem.

Svaki učenik u zajedničkom radu učestvuje prema nivou svojih prethodnih znanja koja se aktiviraju, dopunjuju, koriguju. Svaki učenik treba da bude aktivan u nastavnom radu bez obzira na nivo predznanja.

Od prvih dana praktikuje se povremeno učeničko likovno izražavanje (crtanje, ilustrovanje) i zapisivanje naziva tako prikazanih sadržaja. Djeca još ne pišu već crtaju slova i to ne u cilju učenja pisanja, već što potpunijeg shvatanja procesa i mehanizma početnog čitanja,a učitelj prema uočenim potrebama pomaže, podstiče, upućuje, pokazuje, ohrabruje, i sl.


Pripreme su izvršene uspješno onda kada učenici mogu da pravilno glasno i složeno da izgovaraju glasove dok učitelj zapisuje slova, kada mogu da kažu koliko je slova potrebno da bismo napisali lakšu (jednodložnu, dvosložnu) riječ, zatim kada počinju da slijevaju glasove u riječi.

Nema komentara:

Popularni postovi